CDN & Subdomain ve SSL Üçlüsü

Kısa bir araştırma neticesinde CDN ve SEO ilişkisinin çok olumlu sonuçlar doğuracağını öğrenmiş olacaksınız. Çünkü CDN hızlıdır ve güvenlidir. Bir diğer yandan CDN kullanan siteler Google’a bir anlamda “Bak ben bu işi ciddi yapıyorum, uzun vadeli yatırımlar peşindeyim bu yüzden sanal mağazama yatırım yapıyorum bilgin olsun.”  mesajı verir.

CDN trafiğinizin güvenli ve hızlı akmasını sağlayan bir teknoloji, tabi her güzel şeyin bir bedeli var. Trafik yoğunluğu sebebi ile CDN arayışına girmişseniz maliyet sizin için çok fazla sorun olmayacaktır.

Konumuz SSL değil ama satır arasında belirteyim Google SSL kullanan sitelere algoritma dahilinde diğerlerine göre daha avantajlı sonuçlarda yer vereceğini duyurmuştu. Bunu da yukarıdaki tezimi destekleyen bir detay olarak belitmiş olayım.

Gelelim CDN kurulumuna; Korkmayın bozun her tarafını böylece öğrenmiş oluyorsunuz.

Subdomainde barındırdığımız WooCommerce üzerinden çalışan bir E-Ticaret sitesine CDN kurmuştuk, bu yazının ilham kaynağı da o oluyor zaten. Ben wordpress desteği, dökümantasyonu, ucuzluğu ve bilinirliği yüzünden maxcdn tercih ettim, siz farklı bir firma kullanabilirsiniz.

Kayıt vs adımlarını geçtiğinizi varsayıyorum.

Panelinizden Zones tabını bulun Ctrl + F iş görebilir 🙂 Aşağıdaki görselden de anlayacağınız üzere PullZone oluşturuyoruz.

max-cdn-pull-zone

Aşağıdaki gibi bir ekranla karşılaşacaksınız.

Orgin URL dediği adından da anladığınız gibi site adresiniz. Label size kalmış etiket sonuçta.

Burada bilmeniz gereken (Custom Domain Settings) CDN URL adresiniz resim, CSS ve JS dosyalarınız bu adresten yayınlanacak.

max-cdn-pull-zone-ekleme

cdn-custom-domain

Bi taraftan C Paneli ya da her ne kullanıyorsanız açın

“Simple Zone Editor” yada “Advanced Zone Editor” ben Advanced olandan yaptım ama araştırırken Simple tarafından da oluyormuş onu fark ettim.

Custom Domain olarak eklediğimiz adresi buraya giriyoruz. CNAME olanı panel otomatik üretiyor onu da ilgili yer yapıştırn. Yani sunucuya diyoruz ki bu adresten sorgu gelirse ki gelecek yabancılama dışlama bizdendir kabul et, efendi gibi muamelede bulun…

cdn-time-zone-ekleme

Aşağıdaki değeler nedir ne değildir bilmem, copyala yapıştır.

c-panel-cdn-time-zone-ekleme

Bu noktada sitenize W3 Total Cache eklentisini kurmanız gerekiyor. Wordpress admin panelden Performance/CDN linkini bulun

Create New Pull Zone deyince otomatik olarak API için bağlantı kuruyor zaten. Sadece ilgili alanları doldurun siz.

SSL Support kısmını otomatiğe alırsanız google font gibi dışatıdan aldığınız otomatik olarak http ile çalışan bazı hizmetler tarayıcı tarafından bloklanır. Ona dikkat edin.

w3-total-cach-cdn-ayari

Şimdi herşek tıkır tıkır çalışıyor olmalı, iconlar vs görünmüyorsa çok telaş yapmayın bir günü buluyor oturması.

Gelelim SSL kullanan arkadaşlara. Pull Zoness Menüsünün altında Edge SSL tabını açın. SNI bizim kullnacağımız kısım.

Sizden istediği yerleri SSL sağlayıcınızdan alın yapıştırın. Ben hata aldım, Max CDN yetkilisi arkadaş benim için oluşturdu bu alanı. Çok hatırlamıyorum o kısımları.

ssl-ayarlari ssl-sertifikasi-ekleme

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir